וולט, אמפר, וואט – מה זה אומר בעברית למעשה?
מושגים אלה בהחלט מבלבלים. הוולט מודד את מתח החשמל, האמפר מודד את זרם החשמל והאיטי מודד את ההספק. לא מבין? בואו ננסה לפשט את זה עוד יותר … בואו נעשה אנלוגיה עם אינסטלציה לכבאים. גם עם הברז סגור, יש לחץ חזק של מים בתוך הצינור, שמוכן לצאת החוצה בכל עת. אם לחץ המים גבוה, זה נקרא "מתח גבוה", ואם לחץ המים נמוך, זה נקרא "מתח נמוך". מבחינת חשמל, אנו מודדים את המתח החשמלי בוולטים: גבוה – 1000 וולט ומעלה, נמוך – עד 1000 וולט.
אם נמשיך באנלוגיית צינור האש, פתח הצינור יכול להיות רחב ולאפשר מעבר של מים רבים בכל עת, ופתח הצינור יכול להיות קטן ולאפשר פחות מים לעבור דרכו. בהקשר של חשמל, ניתן לומר כי המגבר מודד את רוחב הצינור. לדוגמא: אם יש לנו מוליך 40 אמפר אז זה מאפשר לעבור יותר אלקטרונים בכל רגע נתון, לעומת מוליך 25 אמפר.
אז כמה חשמל "נעלם" נקבע על ידי שני דברים: מתח החשמל (וולט) ו"רוחב הצינור "(אמפר). מכיוון שבישראל המתח ברשת החשמל הביתית הוא כ -230 וולט, ככל שהזרם גבוה יותר בבית, כך אנו יכולים להשתמש בכל מכשירי חשמל ביתיים יותר ולצרוך יותר חשמל בכל זמן נתון.
לוח – ארון חשמל
נותר לנו להסביר מה זה וואט. הואט מודד כוח. בדומה לצינור כיבוי, הוא מודד כמה מים יצאו מהצינור בנקודת זמן נתונה. מבחינת חשמל, כמה חשמל בוזבז. לדוגמא: אם יש לנו ספק כוח של 230 וולט וכבל חשמל של 40 אמפר ונשתמש בהספק המרבי האפשרי, נקבל צריכת אנרגיה של 9,200 וואט לשעה.
כדי לצרוך 9,200 W לשעה, עלינו להפעיל בו זמנית את כל המכשירים הבאים: תנור חשמלי (2500 W ~), 10 נורות ל 100 W (1000 W יחד), מייבש כביסה (3000 W ~), רדיאטור ( 2000 W ~) ותנור מיקרוגל (700W ~). אם המונה שלנו מוגבל ל -40 אמפר ואנחנו מנסים להפעיל מכשיר חשמלי אחר, נקבל הפסקת חשמל. הסיבה להפסקת החשמל היא שהמוליך לא עובר יותר מ -40 אמפר חשמל.
בבתים שלעתים קרובות משיגים צריכת אנרגיה גבוהה וסובלים מתקלות חשמל, מומלץ לשקול התקנת מד תלת פאזי שישלש את צריכת האנרגיה.
מושגי חשמל – מד חשמל
ישנם מספר סוגים של מדי חשמל:
מד חד פאזי – מד חשמל עם מוליך אחד בלבד, המעביר זרם של 25 או 40 אמפר. ישנם 25 אמפר מטרים חד פאזיים וישנם 40 כאלה.
מד תלת פאזי – מד חשמל עם שלושה מוליכים חשמליים. ישנם דלפקים הנקראים 3X25 אמפר, כלומר 3 מוליכים הנושאים 25 אמפר כל אחד. ישנם דלפקים הנקראים 3X40 אמפר, כלומר 3 מוליכים הנושאים 40 אמפר כל אחד. צירפנו כאן סרטון של חשמלאי מוסמך ומקצועי, המפרט יותר את התלת-פאזי:
חיבור תלת פאזי
כל חשמלאי ברמת גן יודע שמד חשמל משני, תלת פאזי – ביחידות מגורים או בתים משותפים בהם מחשבים את צריכת החשמל יחד, ניתן להתקין מד חשמל משני למדידת צריכת החשמל של כל דירה בנפרד. בסרטון הבא תמצאו הסבר מפורט על התקנת השעון החשמלי המשני:
חשמלאי מוסמך מסביר מד חשמל משני – חיבור תל פאזי
מושגי חשמל – הארקה
הארקה היא אמצעי בטיחות חשוב במערכות חשמל בעת חיבור שקע חשמל. בחלק מהמקרים בהם קיימת סכנת התחשמלות, הארקה גורמת לזרם חשמלי לזרום לקרקע ולא לגוף האדם.
מושגי חשמל – מהדקים
מהדקים הם רכיבים של לוח חשמל אליו מחוברים חוטי חשמל.
מושגים חשמליים – ממסר פחת
ממסר – מפסק פחת הוא למעשה מפסק המגן עלינו מפני התחשמלות ושריפה. כאשר הזרם הזורם במעגל החשמלי אינו תקין, ממסר הצעדים מפסיק את הזרם הזורם במוליכים. כשהצמצום קופץ, מיד נרגיש אותו, כי חושך שולט בבית. בדרך כלל אנחנו הולכים לארון החשמל, מסירים את הכרית והחשמל חוזר, אבל מה קורה כאשר מתג הכרית מסרב לעלות.
ננסה להסביר לגביי מושגי החשמל בצורה פשוטה יותר:
GENERATOR – מכשיר הממיר אנרגיה מכנית לאנרגיה חשמלית.
ELECTROMAGNET – ליבה העשויה מחומר מגנטי, לרוב ברזל רך, המוקפת סליל תיל שדרכו זורם זרם חשמלי, הממגנט את הליבה.
ELECTRON הוא חלקיק זעיר שמקיף את גרעין האטום. יש מטען שלילי של חשמל.
אלקטרוניקה – ניטור אלקטרונים (ייצור אנרגיה) ולימוד התנהגותם. שליטה זו מושגת באמצעות רכיבים שיוצרים התנגדות, מעבירים, בוחרים, מעבירים, מחליפים, מאחסנים, משנים ומשתמשים באלקטרון.
AMPER-HOUR היא יחידה למדידת קיבולת של סוללה. זה מתקבל על ידי הכפלת חוזק הזרם (באמפר) בזמן (שעות) שבמהלכו הקיים הזרם. לדוגמא, סוללה המספקת חמש אמפר לשעה למשך 20 שעות מספקת 100 אמפר לשעה.
AMPERE היא יחידת מדידה של זרימת זרם במעגל. אמפר אחד הוא כמות השטף כאשר מוחל וולט אחד על אוהם התנגדות אחד. אמפרים משמשים למדידת צריכת החשמל, כמו שמשמשים "ליטרים לדקה" למדידת צריכת המים.
מד זרם או מד זרם – מכשיר למדידת זרם חשמלי באמפר. עמוד מחובר במעגל הבדיקה.
דיודה (DIODE) היא רכיב אלקטרוני בעל שני חיבורים המאפשר לזרם חשמלי לזרום בכיוון אחד בלבד.
ZENER DIODE הוא מכשיר מוליך למחצה שיוליך זרם בכיוון ההפוך כאשר המתח עולה מעל המתח שצוין.
הארקה – חיבור חשמלי מלאכותי בין גוף מוליך, מבודד חשמלי מכדור הארץ, ואדמה.
זרם – מעבר חשמל דרך / דרך המוליך. עוצמת הזרם נמדדת באמפר.
זרימת זרימה – זרימה או תנועה של אלקטרונים בין אטומים בתוך מוליך.
זרם ישר (DC) הוא זרם קבוע של אלקטרונים הנע ברציפות באותו כיוון לאורך מוליך מהנקודה בה ערך הפוטנציאל גבוה לנקודה בה ערך הפוטנציאל נמוך יותר. הזרם נוצר על ידי סוללה, גנרטור או מיישר.
חשמל הוא זרימת אלקטרונים בין אטומים בתוך מוליך.
טמפרטורת סביבה – הטמפרטורה של סביבה, כמו גז, אוויר או נוזל, שבאה במגע עם רכיב מסוים.
טעינה – ממלא את החומרים הפעילים בסוללה על ידי העברת זרם קבוע בתאי הסוללה בכיוון ההפוך לזרם הפריקה.
טרנזיסטור אפקט שדה – טרנזיסטור המשתמש במתח כדי לשלוט על אמפר.
כיול – פעולת איפוס או התאמת יכולת המדידה במדים ומכשירי בדיקה שונים
BRUSH – חלק ממנוע שמתחכך בפיר או בקומוטטור כדי לאפשר לזרם חשמלי לזרום למוליך נייח.
מגבר – מכשיר של רכיבים אלקטרוניים המשמש להגברת ההספק, המתח או הזרם של האות.
מגנטים מלאכותיים – מגנט שהפך למגנט באופן מלאכותי.
ANALOGUE MANOMETER – מכשיר למדידת חוזק הזרם, המציג את חוזק הזרם על ידי שינוי מכני של מיקום החץ או הסולם על הלוח.
BIKE הוא התהליך בו הסוללה מתרוקנת וטוענת מחדש.
מעגל DIFFERENTIATOR – מעגל המורכב מנגדים וקבלים המיועדים לשנות כניסת DC לפלט AC. הוא משמש לעבודה עם מעגלי לוגיקה דיגיטליים. כאשר משתמשים במעגלים משולבים, זה נקרא מהפך.
מעגל ארצי – המעגל בו עשויה הקרקע.
ANALOG ICS הם מעגלים מורכבים המשולבים כדי ליצור, להגביר או להגיב למתחים משתנים. הם כוללים סוגים רבים של מגברים הכוללים המרה אנלוגית לדיגיטלית ולהיפך, טיימרים וממירים. הם ידועים גם כמעגלי מגבר-מגבר ומעגלי מגבר-מגבר.
מכשירי IC DIGITAL הם מעגלים משולבים המייצרים פעימות מתח לוגיות, או פולסים בעלי שתי רמות פלט בלבד – ON או OFF.
משרעת הוא מונח המשמש לתיאור הערך המרבי של דחף או גל. זהו הערך העליון שנמדד במדידה מאפס.
נגד קבוע – נגד בעל ערך התנגדות אחד בלבד.
FUSE – רכיב בטיחות הניתן להחלפה במעגל חשמלי. נועד למקרה של עומס יתר
פריקה – תהליך שמטרתו להפחית את האנרגיה החשמלית של הגוף, הטעונה בצורה של קבלים או סוללה.
זכרו לבדוק שאתם קוראים לחשמלאי מוסמך באזורכם – להזמנת חשמלאי בתל אביב לחצו כאן!